11/8/10-Images for Bus/Bike Stop

This is not the full project…that will be uploaded tomorrow.

First of all, our bus/bike stop will be located in the O-Hill Area. The main road running in the North-South direction is Alderman. The road running East-West is a service road leading to New Dorms. Our bus/bike stop serves mostly first years because it’s right next to dorms, O-Hill dining hall, and near central grounds. The location in aerial and in panorama is shown below.

When considering the design of the building, winds were a major factor. Using the wind diagrams from class, I put them over our site to show where the major winds were coming from for each season. In the summer, winds mainly come from the south, so having our ventilation aimed towards capturing those winds was a big factor. The winter winds should be blocked, and luckily the direction of the some heavy cold winds does not come from the south. As for the ones that do, our movable walls allow the building to adapt and shut out strong cold winds. While these diagrams were helpful, going to the site and feeling the wind was more helpful. The trees and buildings that are nearby the site would protect the building from strong winds coming from the north and southwest.

The following images are to show the building orientation on the site. Specific design details will be uploaded later (Ting Ting is finishing those drawings). But you will be able to see where the bikes are located (by an existing sidewalk), how the movable walls on the south can close off/open up during the winter/summer respectively. Also, a bit of wind ventilation is shown through the shape of the roof. Solar panels on the roof will power the lights on the inside of the building, as well as any machine needed to run the bike sharing system (maybe using your UVA card to unlock the bikes, for example). The area is pretty well shaded. An evergreen tree provides shading throughout the whole year on the north. The trees to the south provide some shade during the summer (therefore, a reflective panel will be on the frosted glass roof during the summer), and when they lose their leaves in the fall, they allow more sun to shine onto the sloped roof (reflective panel will be removed during the winter). Also, to bring the school community feel to the building, one wall will be a cork board to serve as a great place to advertise events happening around grounds.

Movable ventilation panels near the roof of the building of this last picture allow for extra wind to be captured from the East, but can be closed off by season.

Finally, the solar diagram provided information about what trees provided shading during the seasons. As discussed earlier, the trees to the south do not provide enough shade during the summer months. A reflective panel to stop the frosted glass from absorbing too much heat during the summer will solve this problem. Removing that panel during the winter, when the leaves are gone from the trees will allow the sunlight to warm up the building. The sloping roof will capture the harshest light coming from the south and provide energy for the building to sustain itself electricity-wise.

Advertisements

About Lauren

Civil Engineering '12
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s